Työnohjaus

ANSAITSET LAADUKASTA TYÖNOHJAUSTA.

Me Työelämätalo Tempossa tarjoamme kattavat ja laadukkaat työnohjauspalvelut yksilöille, tiimeille sekä esihenkilöille ja johdolle – Rovaniemellä ja myös etänä.

Lue lisää alta siitä, miten työnohjaus auttaa.


Työnohjaaja auttaa työyhteisöä kehittymään tavoitteellisesti, mutta ei asetu johtamaan.

Työnohjauksella on suora apu yrityksen ja organisaation liiketoiminnalle sekä henkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille. Työnohjaaja on ulkopuolinen, luotettava kehittäjäkumppani ja rinnalla kulkija, jonka kanssa voi tutkia tavoitteellisesti omaa jaksamistaan, työtapojaan, vuorovaikutusta, henkilöstön dynamiikkaa, ihmisten työkykyä ja hyvinvointia sekä rakenteita ja toiminnan menestymistä.

Työnohjauksessa saa rauhassa purkaa mieltään ja keventää kuormaansa tarvitsematta pelätä, että työnohjaaja veisi tilannetta väärään suuntaan tai kertoisi asioista ulkopuolisille. Työnohjausta voi kokeilla kerran ja katsoa toimiiko kemiat ohjaajan kanssa ja tuntuuko siltä, että ohjaus auttaisi eteenpäin toiminnan haasteissa ja mahdollisuuksissa. Työnohjauksesta voidaan tehdä kirjallinen sopimus esimerkiksi vuodeksi ja parhaiten tuloksia saadaan aikaan, kun tavataan noin kerran kuukaudessa ja mukaan otetaan välillä koko henkilökunta.

Koulutettu työnohjaaja ymmärtää, ettei hän voi tulla neuvomaan ja ohjaamaan työpaikan ja yrityksen asiantuntijoita tehtävissään. Työnohjaaja auttaa kehittämään tavoitteellisesti, mutta ei asetu johtamaan. Työnohjauksessa etsitään mieluummin vaihtoehtoja kuin pysähdytään jumittamaan ongelmiin. Ongelmat tietysti nimetään ja niiden pohjaltahan työnohjaus usein alkaa. Työnohjaus on toiminnan kehittämistä laajasti ja siksi se poikkeaa konsultoinnista tai terapiasta; vaikutukset ovat yksilötasolla usein silti terapeuttiset ja organisaatio- ja yritystasolla menestystä edistäviä.

Alla lisätietoa eri kohderyhmille suunnatuista työnohjauksista.

Esihenkilön työnohjaus 

voi olla kasvuprosessi uudelle esihenkilölle ja kehittämisen väline tottuneelle. Tavoitteellisessa ohjauksessa käydään usein läpi vastuita ja valtuuksia sekä käytännön johtamistyötä, sen tavoitteita ja strategioita ja etsitään niihin toimivia ratkaisuja.

Yrittäjän työnohjauksessa 

työnohjaaja toimii kuuntelijana, sanoittajana ja strategisena kehittäjänä sekä yrittäjän että yrityksen näkökulmasta. Työnohjauksella on suora apu yrittäjän liiketoiminnalle sekä henkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.


Muutostuki esihenkilölle tai johdolle 

tuo työnohjaajan avuksi muutosprosessiin. Ihmisten motivaation ja tarpeet huomioiva tapa toteuttaa muutos lisää prosessin sujuvuutta ja onnistumista merkittävästi.

Jotta uudistumiseen ja tavoitteisiin päästään, täytyy tarkastella perustehtävää, rakenteita ja tunteita. Työyhteisössä muutos saattaa aiheuttaa epävarmuutta, pelkoa ja työtehon laskemista

Toisaalta työyhteisössä löytyy myös niitä, jotka ottavat ilolla muutokset vastaan. Miten löytää tasapaino ja päästä tavoitteisiin eri tavalla motivoituvien ihmisten kanssa muutoksen viedessä yhteisöä?


Asiantuntijan tai työntekijän työnohjauksessa 

tavoitteena on löytää ratkaisuja omaan työhön ja persoonaan liittyviin haasteisiin ja mahdollisuuksiin, vahvistaa ammatti-identiteettiä, mahdollistaa ammatillinen kasvu työssä ja erityisesti työuran taitekohdissa.​

Ryhmätyönohjauksessa 

saman alan asiantuntijat /työntekijät peilaavat omia työkäytäntöjään ja ajatuksiaan sekä suunnitelmiaan ja tavoitteitaan muiden ohjattavien kanssa luottamuksellisessa ryhmässä. Ryhmä voi olla johtoryhmä, ryhmä saman alan ammattilaisia tai ryhmä esihenkilöitä samasta organisaatiosta.​

Työyhteisöjen työnohjaus 

auttaa yhteisöä löytämään ratkaisuja roolien, työtilanteiden, asiakkaiden ja työntekijöiden keskinäisen vuorovaikutuksen tuomiin jännitteisiin.

 
Saija Aarnio