Työyhteisösovittelu

APUA TYÖELÄMÄN KONFLIKTEIHIN JA KIUSAAMISTILANTEISIIN

Mitä on työyhteisösovittelu?

Työyhteisösovittelun avulla saadaan usein hyviä tuloksia esimerkiksi epäasiallisen käyttäytymisen ja kiusaamiskokemusten selvittelyyn. 

Työyhteisösovittelu on työelämän konfliktitilanteiden purkamisprosessi, jossa aktiivisesti etsitään tyydyttävää lopputulosta kaikille konfliktin tai haastavien tilanteiden osapuolille. Sovittelija auttaa kartoittamaan tilanteen tasapuolisesti ja neutraalisti ja tukee samalla koko työyhteisöä parempaan vuorovaikutukseen ja toisen työn arvostamiseen.

Parhaimmillaan työyhteisösovittelu on prosessi, jossa osapuolet oppivat kehittämään vuorovaikutustaitojaan ja ymmärtämään erilaisia mielipiteitä. 

Työyhteisösovittelija

on osapuoliin nähden puolueeton ammattilainen, joka ei ratkaise asioita osapuolten puolesta, vaan toimii rakentavan keskustelun mahdollistajana ja vastaa sovitteluprosessin etenemisestä.

Mitä enemmän ihmiset ymmärtävät toisiaan, sitä lähemmäksi toisiaan he tulevat, vaikka he ajattelisivat ihan eri tavalla.

Jokaisella on mahdollisuus siirtyä haastavasta ja epämiellyttävästä kohtaamisesta hyvään yhteistyöhön.

Sovitteluprosessi voidaan toteuttaa myös rinnakkain meneillään olevan työnohjauksen tai työyhteisön kehittämisprosessin kanssa. 

Työpaikoilla on edelleen hyvin tyypillistä, että konfliktien annetaan paisua ja vanheta. Silloin kommunikaatio kärsii, työtehtävistä saattaa muotoutua epämääräisiä ja tällöin usein myös turvallisuus ja motivaatio katoaa. 
Konflikteja ei sen sijaan pidä pelätä, vaan konfliktista voi oppia löytämään opettavaisen, positiivisen puolen. Usein konflikti on sitä, että kommunikaatiossa sattuneet loukkaamiset, tulkinnat ja mielipide-erot aiheuttavat vahvoja tunteita. Organisaatio, joka välttelee konflikteja hinnalla millä hyvänsä, menettää hyvinvointia ja tuloksellisuutta.

Laki velvoittaa työnantajan tarttumaan työyhteisön ristiriitoihin. Ratkaisematon ristiriita voi aiheuttaa sairauspoissaoloja, hyvinvoinnin alentumista ja tuottavuuden laskua.

Työyhteisösovittelussa ei etsitä syyllisiä, vaan keskitytään ratkaisuihin. Tavoitteena on myönteisten toimintavaihtoehtojen löytyminen. 

Kun työyhteisönne tarvitsee apua lukkiutuneiden tilanteiden purkamiseen, olemme teitä varten.

Saija Aarnio